Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ


 Αθήνα, 2 Αυγούστου 2010


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ


Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα και παραδίδουμε τη Διοίκηση του Μεγαλύτερου Οργανισμού της χώρας, του ΙΚΑ, στο νέο Διοικητή, το φίλο Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Επιτρέψτε μου να πω ότι αποτελεί την άριστη επιλογή, γεγονός που καταγράφηκε και στη Βουλή με τη Διακομματική Στήριξη της υποψηφιότητάς του.

Προ ημερών υποδεχτήκαμε τους τρείς νέους Υποδιοικητές κ.κ. Νικόλη, Σαριβουγιούκα, Πατσούρη και τα νέα μέλη του Δ.Σ.. Έτσι ολοκληρώνεται σε επίπεδο κορυφής η διοικητική πυραμίδα του ΙΚΑ και ξεπερνιέται το μεγάλο κενό που υπήρχε τους τελευταίους μήνες. Θυμίζω ότι έχω υποβάλλει την παραίτησή μου τρείς μήνες τώρα.

Παραδίδω τη Διοίκηση την οποία ανέλαβα στα μέσα του 2009 και μπορώ να προβάλω ως κύρια σημεία των παρεμβάσεών μου:

  • Την ίδρυση και λειτουργία του Σχήματος Επιτάχυνσης Συντάξεων και του ΚΑΝ (Κέντρο Ανακεφαλαίωσης Ενσήμων). Αν το Σχήμα ενισχυθεί με τον κατάλληλο αριθμό προσωπικού, τότε το ΙΚΑ θα κερδίσει το στοίχημα του σύντομου χρόνου απονομής Συντάξεων.



  • Το πακέτο μέτρων και δράσεων μέσω εξειδικευμένων ελέγχων και διασταυρώσεων στον τομέα Εσόδων. Καταφέραμε μέσα σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για την οικονομία, την αγορά, τις επιχειρήσεις και την απασχόληση να συγκρατήσουμε τα Έσοδα. Πιστεύω ότι αυτός ο τομέας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο αλλά και τη νέα Διοίκηση.



  • Η ομαλή ένταξη οκτώ νέων ταμείων στο ΙΚΑ και η μεγάλη τεχνογνωσία που υπάρχει για την περαιτέρω ένταξη νέων ταμείων.



  • Η ίδρυση και η λειτουργία της ΚΜΕΣ (Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών) που έφερε ήδη σημαντικά αποτελέσματα στον Τομέα Φαρμακευτικών Δαπανών. Ο στόχος εξοικονόμησης 250 εκατ. Ευρώ σε ετήσια βάση θα υπερκαλυφθεί. Υπογραμμίζω όμως ότι αν αυξηθεί ο αριθμός των φαρμακείων λόγω "απελευθέρωσης", τότε όλη αυτή η προσπάθεια θα καταστραφεί. Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι όπως και σε όλη την Ευρώπη ο αριθμός των φαρμακείων πρέπει να παραμείνει ελεγχόμενος.



  • Η θέσπιση ενός πακέτου μέτρων στον ιδιαίτερα κοστοβόρο τομέα των Ιατρικών Υλικών. Ήδη οι πρωτοβουλίες μας οδηγούν σε περιστολή Δαπανών ύψους 70 έως 80 εκατ. Ευρώ σε ετήσια βάση και υιοθετήθηκαν ατόφιες από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.



  • Η κατά 95% επέκταση του ΟΠΣ Ασφάλισης έτσι ώστε γρήγορα να μπορούμε να ομιλούμε για το ΝΕΟ ΙΚΑ στον τομέα των Υπηρεσιών για τον Πολίτη.



  • Τέλος, τα μέτρα διαφάνειας και χρηστής Διοίκησης στον τομέα Διαχείρισης των Οικονομικών και της Περιουσίας του Ιδρύματος. Το περιουσιολόγιο του ΙΚΑ είναι αναρτημένο στο site www.ika.gr.



  • Ως κύρια προβλήματα αναφέρω τρία:

  • Την έλλειψη Διοικητικού, Υγειονομικού και Ιατρικού Προσωπικού. Αυτή τη στιγμή με βάση τον Οργανισμό, λείπουν 4.000 Διοικητικοί Υπάλληλοι, 1.000 Ιατροί και πάνω από 1.500 Υγειονομικοί Υπάλληλοι. Αυτό δημιουργεί ταλαιπωρία στον Πολίτη και αδυναμία υλοποίησης των στόχων.



  • Τις οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς το ΙΚΑ που ανέρχονται σε 8,5 δισ. Ευρώ περίπου. Όσο αυτά δεν αποπληρώνονται τόσο το ΙΚΑ θα αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.



  • Την Εισφοροδιαφυγή. Εδώ έχουν αναπτυχθεί μια σειρά παρεμβάσεις και έχουν μπει στόχοι ανά Υποκατάστημα, όμως απαιτείται διαρκής προσπάθεια ενόψει των δύσκολων συνθηκών στην Αγορά.



  • Είμαι βέβαιος ότι η Νέα Διοίκηση με τη βοήθεια του Υπουργείου θα πετύχει στους τομείς αυτούς.

    Τέλος, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στους ανθρώπους και τα στελέχη του Ιδρύματος.

    Βοήθησα, στήριξα, στάθηκα δίπλα σας. Ξέρω τι προσφέρατε και σας ευχαριστώ. Αν εσείς δουλέψετε παραγωγικά, τότε το ΙΚΑ θα πάει καλά.

    Προς όφελος των εκατομμυρίων ασφαλισμένων της Κοινωνίας, της Οικονομίας, της Πατρίδας.

    ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ       

                    &                          

    ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ          

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου